Rabu, 25 November 2009

ISLAM: sebuah persoalan


saya ada satu soalan berkenaan Islam yang telah lama saya cari jawapan...


bila, di mana, kenapa dan siapa yang memulakan kaitan Islam dengan simbol bulan bintang..



apakah ada hadis/sirah?
atau asimilasi pembudayaan?

4 ulasan:

fa-aja-aja berkata...

aku rasa ko tau psl persoalan bulan dan bintang tuh dr certain web eh?

rumate aku baru je buka web tuh dan taula kaitan bulan bintang tuh ekceli start dr mana..i mean,the bad site of that moon and star.aku pun pelik kan,knp tak kaji dlu? nih mcm main ambik2/tangkap muat je.

gelapcerah berkata...

tapi bagus juga

bulan bintang lbh sinonim dengan universe, universal...

kita kan selalu baca dalam al fatihah,

ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

segala puji bagi RABBUL A'LAMIN (Tuhan seluruh alam jagat)

sekurang2 paling teruk, seseorang muslim tu baca 17 kali sehari...


it's OK, as long "kena" dengan quran sunnah

MelodikaJiwaSepi berkata...

ada satu blog menerangkan pasal simbol bulan bintang nie...tp malagnya aku terlost link nya..

tp apa yg aku ingat...lambang bulan bintang ni sebenarnya bermula kt eropah...melambangkan dewi2 kuno...dan x der kaitanya ngan islam pada mulanya..tp disebabkan lambang ini adalah lambang sebuah kota pada kerajaan andalusia...pemerintah islam pada zaman itu mengekalkan lambang tersebut...dan sehinga kini...x tahu sama ada ia adalah agenda antichrist mahupun asimilasi masyarakat islam...ia terus dipakai...


mm,,nanti aku jmpe link tu aku post kt ko..

gelapcerah berkata...

ok terk

trimas... aku harap jumpa